Padden

Snelmenu

Loopsporen
Uitwerpselen
Parasitisme
Bovenop het Wild

Loopsporen

amfibieën

De voorvoeten van padden hebben vier tenen en staan naar binnen gedraaid. De achtervoeten hebben zwemvliezen, maar meestal zijn alleen de tenen als punten afgedrukt. De prenten van padden en kikkers lijken sterk op elkaar.

loopspoor pad

Paddensporen zijn te herkennen aan de gang. Padden lopen waar kikkers doorgaans springen. Het lopen resulteert in een zigzag patroon van prenten. Het springen van kikkers resulteert in prentgroepen van vier prenten gevolgd door een lege ruimte waar de kikker sprong.

2016-06-09_hogeveluwe_002_rugstreeppadloopspoor

Hierboven wordt een foto van het loopspoor van een rugstreeppad getoond. Op loopsporen alleen is een determinatie niet te maken, kijk ook naar habitat.

padofkikkerachtervoeten

Padden en kikkers steken wel eens een plas over. De zich uitstrekkende achtervoeten laten soms sporen na zoals hierboven op de foto. Deze blijven soms ook na het droogvallen van de plas zichtbaar. Het onderscheid tussen pad en kikker is zonder aanvullende sporen niet te maken.

Naar snelmenu

Uitwerpselen

uitwerpsel pad

Uitwerpselen van de gewone pad bevatten chitineschildjes van insecten. Vaak zijn dat kleine insecten zoals mieren, soms grotere. Omdat aan die insecten vaak ook zand kleeft vinden we dat ook terug in de uitwerpselen.

2016-06-09_hogeveluwe_002_rugstreeppadprentenuitwerpsel

Een rugstreeppad liep over een zandverstuiving en liet een uitwerpsel achter. Vergroot weergegeven het uitwerpsel, welke bestaat uit insectendelen. Vergeleken met de gewone pad (Bufo bufo) bevat het uitwerpsel van de rugstreeppad over het algemeen grotere insectendelen. Het uiterlijk is dan ook grover dan die van de gewone pad.

pad uitwerpsel mieren

Uitwerpsel van een rugstreeppad naast een mierenpaadje. De inhoud van het uitwerpsel bestond uit mierendelen.

pad urine
Een zeldzaam urinespoor van een pad. Op vochtige bodems zijn deze vaak niet meer te vinden, op droog zand zoals hier wel. De urine is hier opgedroogd en de zouten blijven achter.

Naar snelmenu

Parasitisme


De paddenvlieg legt haar eitjes nabij de neus van padden en kikkers. Wanneer de larven uitkomen kruipen ze in de neusgaten en beginnen de gastheer van binnenuit op te eten.

Naar snelmenu

Bovenop het Wild


Naar snelmenu

Geef een reactie