Havik

Een zeldzaam moment, een havik komt drinken bij een ven.

Snelmenu

Vraatsporen
Uitwerpselen
Braakballen
Woonsporen

Vraatsporen

havik-plukplek houtduif

Houtduiven zijn een geliefde prooi voor de havik. Het grotere vrouwtje kan ook grotere prooien vangen zoals eenden en kraaiachtigen. Het kleinere mannetje vangt naast duiven vogels met een grootte als spreeuw, gaai en merel. Omdat de havik een grotere roofvogel is komen de geplukte veren in een boog of cirkel op de plukplek terecht. De plukplekken liggen op de grond, enigszins verscholen en bij voorkeur op een lichte verhoging. De prooi wordt regelmatig verplaatst naar een andere locatie waar verder geplukt wordt. Eerst worden de grotere veren zoals handpennen en staartveren verwijderd, later de kleinere veren.
Omdat een havik een relatief grote vogel is liggen de veren in een grote cirkel. Indien de havik tijdens het plukken uitwerpselen achter gelaten heeft beginnen die verder van het centrum van de plukplek af dan bij een kleinere vogel zoals de sperwer. Zie hieronder bij het onderdeel uitwerpselen.

Verwisseling van plukplekken is mogelijk met sperwer.


veren plukplekken zoogdier vs roofvogelsRoofdieren verwijderen voor het eten veren van hun prooi. Dat doen zowel zoogdieren als roofvogels. Het verschil zit hem in de manier waarop ze verwijderd worden. Zoogdieren knagen de veren af. Die vind je dan zonder de veerpunten (links op de foto). Vaak kleven ze door het speeksel aan elkaar in groepjes. Roofvogels zoals de havik trekken de veren in zijn geheel uit (op de foto rechts). Die liggen dan los op de grond.

Naar snelmenu

Uitwerpselen

De uitwerpselen van havik zijn vaak te vinden op hun plukplekken waar ze hun prooi ontdaan hebben van veren. Ze tillen hun achterkant omhoog waarna de witte urine als een streep naar achteren wordt gespoten. De vaste overblijfselen worden als braakballen uitgescheiden. Verwisseling is mogelijk met sperwer, die is echter kleiner wat tot relatief kortere strepen op de grond leidt. Kijk ook naar de prooi, sperwers vangen over het algemeen kleinere zangvogels. Havik vangt grotere vogels zoals duiven, meeuwen en eenden, een sperwer vangt vaker vogels als mezen en gorzen.

havik uitwerpselen 2

Hierboven een urinestreep bij de plukplek van een kokmeeuw.

havik uitwerpselen

Hier een streep bij een plukplek van een konijn.

Naar snelmenu

Braakballen

havik-braakbal

De braakbal van een havik onder een nest bevat vogelresten.
Naar snelmenu

Woonsporen

havik-nestHet nest van een havik wordt een horst genoemd. Het nest bestaat uit een plateau van takken en ligt dicht op de stam. De hoogte varieert, maar ligt altijd hoog, boven de 15 meter. De locaties zijn rustige bospercelen waar weinig tot geen mensen komen.


Onder een nestboom liggen braakballen en resten van prooidieren die aan de jongen gevoerd zijn.

Naar snelmenu

Geef een reactie