Site Overlay

Pootafdrukken van Wolf en Hond: Het Verschil

Regelmatig krijgen we bij Weylin Tracking een foto doorgestuurd met de vraag of een pootafdruk van een wolf of een hond is. In dit artikel ga ik dieper in op de verschillen tussen de twee. En leg ik tevens uit waarom het van een foto met een enkele prent (ook wel pootafdruk genoemd) eigenlijk erg lastig is om met zekerheid te kunnen zeggen of die achter gelaten is door een hond of een wolf.

Voor je verder leest en alles leert over het verschil tussen de twee: als je de kennis uit dit artikel wilt delen, geef dan de link naar dit artikel in plaats van een enkele afbeelding eruit te nemen.

Pootafdrukken

Deelnemers aan een workshop wolvensporen bestuderen een draf van een wolf.

Wolvenprenten vallen vooral op door hun grootte. De voorvoet van een volwassen wolf is al snel 9 tot 11 cm lang. De voorvoet is groter dan de achtervoet, en dit is ook een onderscheidend kenmerk t.o.v. van de prenten van honden. Daar verschilt de onderlinge grootte duidelijk minder. Doordat wolven de tenen samenknijpen ontstaat een compacte druppelvorm. Hierdoor kan er een X getekend worden in de prent. Bij honden is de vorm meer rond en heeft het meer weg van een schapenwolkje. Daardoor is er makkelijker een H te tekenen in de prent. Maar er zijn ook honden in goede conditie die de tenen samenknijpen. En daar ontstaat dus het probleem, het onderscheid wordt dan erg lastig.

Lees het gehele artikel op de website voor meeruitleg. Tekening die het verschil laat zien tussen de prenten (pootafdrukken) van een wolf en een hond. Een wolvenprent heeft een compacte druppelvorm en een hondenprent meer een wolkje. Ook is het tekenen van een X in die van wolf, of een H in die van ene hond een kenmerk.
In de prent van een wolf kan je makkelijker een X tekenen dan bij hond. Bij die laatste kan je makkelijker een H tekenen.

Het verschil zit hem in de manier van bewegen door het landschap. De doorsnee hond is erg blij dat hij naar buiten kan, en gebruiken die tijd dan ook om hun energie kwijt te raken. Een wolf zal energie willen besparen, en beweegt daarom doel zeker, en niet kriskras in de rondte.

De Draf

Foto van een wolf die in draf door het bos beweegt.
Een wolf in draf.

De standaard wijze van hondachtigen om afstanden te overbruggen is de draf. Dit is voor hen de meest energie-efficiënte wijze van voortbewegen. Je hebt de filmpjes vast eens gezien, van een jonge wolf die op zoek is naar een eigen territorium. De poten worden diagonaalsgewijs tegerlijkertijd verplaatst. Een wolf kan op deze wijze zó 70 kilometer op een nacht afleggen. Of overdag, als hij nog zó jong is dat hij nog niet geleerd heeft dat hij beter bij mensen weg kan blijven.

Drafspoor van een wolf op de Veluwe.
Wat een geluk! Tijdens een workshop wolvensporen vinden we een heus drafspoor van een wolf.

Het resultaat is een mooi kaarsrecht spoor. Telkens twee prenten, de achterpoot bovenop de afdruk van de voorpoot. Dit noemen wij een dubbelprent. Soms overlappen de prenten elkaar niet, maar dan staat die van de achtervoet wel dichtbij die van de voorpoot. Dat noemen wij een prentpaar. De prenten staan in een zigzag patroon, met telkens dezelfde afstand ertussen. We meten hierbij de zogenaamde paslengte. Dat is de afstand die een poot aflegt bij het maken van één stap. Telkens gemeten vanaf hetzelfde punt, bijvoorbeeld vooraan de prent bij de nagels. Bij de sporen die ik gemeten heb op de Veluwe was 130 cm een typische paslengte.

Tekening waarop een flauw zigzag spoor van dubbelprenten is weergegeven.
Het drafspoor van een wolf. De achterpoten komen telkens daar waar eerst de voorpoot gestaan heeft.

Cursus wolvensporen

Wil je ècht begrijpen hoe het zit? De spoorzoekers van Weylin Tracking zijn betrokken bij de wolf sinds het begin van hun terugkeer in het vorige decennium. Via hun sporen hebben ze de terugkomst van de wolven vastgesteld. Via onze activiteiten geven wij onze kennis door aan jou, zodat jij ook de sporen leert herkennen. En wie weet, ooit eens een onvergetelijke ontmoeting hebt met een wilde wolf. We bieden twee cursussen aan over wolvensporen:

Alles komt samen

Nu kunnen we gaan kijken naar het verloop van dat drafspoor. Is die over honderden meters kaarsrecht? Geen even oud spoor van een mens ernaast? Blijft de paslengte lang genoeg? En voldoen de kenmerken van de prenten aan die van een wolf? Dan wordt het wel steeds waarschijnlijker dat het spoor is achtergelaten door een wolf.

Nog meer verschillen

Er zijn nog meer verschillen die kunnen helpen bij de determinatie wolf of hond. Zoals bijvoorbeeld de afdruk van de nagels. Bij veel honden slijten de nagels maar weinig. Het resultaat is dat ze stompe, ronde afdrukken achterlaten waar die van wolf juist scherp zijn. Die leggen lange afstanden af waardoor de nagels slijten en scherpe afdrukken geven.

Deelnemers aan een Workshop Wolvensporen.

Een boommarter zit in ene boom. Rechts zijn de pootafdrukken van een boommarter te zien, samen met een voorbeeld van de digitale sporengids op een mobiele telefoon.
Dieren verstoppen zich voor ons. Maar ze laten allemaal sporen achter. Wil jij ook deze sporen kunnen zien en begrijpen?

Buiten zijn zal nooit meer hetzelfde zijn

Dit artikel is één van de gratis artikelen op deze uitgebreide digitale diersporengids waar wij àl onze kennis beschikbaar maken. Liever een boek in je handen? Met onze traditionele papieren veldgidsen breng je sporen snel op naam. Als je nog meer wilt leren neem dan een kijkje naar onze cursussen.

Op de hoogte blijven en direct ons gratis e-book ‘Beginnen met Spoorzoeken’ ontvangen?