Sporenformules

Sporenformules geven in één oogopslag informatie over het aantal zichtbare tenen, de grootte van de voeten en het al dan niet aanwezig zijn van afdrukken van nagels.

Neem als voorbeeld de formule: V4a4N (hondachtigen)
De voorvoet heeft 4 tenen, de achtervoet heeft er ook 4. De V is als hoofdletter geschreven. Dus de voorvoet was groter dan de achtervoet (kleine a). De N betekend ten slotte dat nagels altijd zichtbaar zijn.

Nog een voorbeeld: V2(4)a2(4) (evenhoevigen)
De voeten hebben doorgaans 2 tenen, maar soms ook 4. Wanneer bijvoorbeeld de ree springt zijn de twee tenen hoger op het been (genaamd bijhoeven) zichtbaar in de prent. De meeste zoogdieren hebben grotere voorvoeten dan achtervoeten. Maar er zijn ook zoogdieren waarvan de achtervoet het grootst is, denk bijvoorbeeld aan knaagdieren.

Een “N” staat voor altijd nagels aanwezig en “ns” voor soms. Afwezigheid van een indicatie over nagels betekent dat nagels doorgaans niet zichtbaar zijn.

Tijdens onze workshops is het doel te kunnen denken vanuit het dier. Je zou dus zelf een sporenformule moeten kunnen opmaken. Desondanks kunnen sporenformules je helpen een spoor te determineren.

  formule groep soorten opmerkingen
  V4a4N hondachtigen hond, vos, wasbeerhond, wolf  
  V4a4 katachtigen lynx, wilde & huis kat Slechts zelden zijn er nagelafdrukken zichtbaar. Meest wanneer er gesprongen is of in galop voortbewogen.
  V5(4)a5(4)ns marterachtigen boom- & steenmarter, das, kleine marterachtigen (wezel, hermelijn & bunzing), otter Vooral teen 1 is klein en drukt regelmatig niet af.
  v4A4ns haasachtigen haas, konijn Soms registreert teen 1 van de voorvoet toch bij de haas. Vooral wanneer er erg snel voortbewogen is. Er zijn dan 5 nagels zichtbaar voor.
  v4(5)A5ns knaagdieren bever, beverrat, bos- & huismuis, bruine & zwarte rat, dwergmuis, eekhoorn, muskusrat, woelmuizen (aardmuis, rosse woelsmuis, veldmuis, woelrat) Alleen bever, beverrat en muskusrat hebben voor 5 tenen in de prent.
  v5A5ns insecteneters egel, mol, spitsmuizen  
  v5A5N wasbeer wasbeer Duidelijke ‘kinderhandjes’
  V2(4)a2(4) evenhoevigen damhert, edelhert, geit, moeflon, ree, runderen, schaap, wild zwijn Als er extra tenen (4) worden afgedrukt zijn dat de bijhoeven die hoger op het been staan.
  V1a1 onevenhoevigen paard In Europa is er slechts één onevenhoevige in het wild, het paard.
  V5a0 zeehonden gewone & grijze zeehond In plaats van de achtervoeten is een sleepspoor van het lichaam te zien.

 

Meer leren over diersporen?

Deze special is een onderdeel van Diersporengids.nl, een online diersporengids die je met een mobiel altijd bij je hebt! Een abonnement is slechts €14,95 per jaar. Meer bekijken? Op de homepagina staat meer informatie en links naar andere gratis specials.

Wil je je ècht verdiepen in diersporen? Kom dan eens meedoen met één van onze cursussen, of volg de online cursus Diersporen & Spoorzoeken!

Geef een antwoord