Zandloopkevers

Een larve (l) en imago (r) van een zandloopkever.

Snelmenu

Loopsporen
Vraatsporen
Woonsporen

Loopsporen

2016-06-09_hogeveluwebruinezandloopkever
Hier is het loopspoor van een bruine zandloopkever te zien. Bij kevers drukken de verschillende pootjes in verschillende hoeken op dezelfde plek af. Bij kevers zijn er drie afdrukken links en drie rechts te zien. Twee afdrukken staan loodrecht op elkaar met de derde er precies diagonaal tussen.

Naar snelmenu

Woonsporen

Lees ook de special Determinatie van kleine holen voor meer informatie over kleine insectenholen.


Volwassen zandloopkevers (volwassen dier=imago) maken gebruik van holletjes om zich tijdelijk in op te houden. Deze doen qua vorm denken aan die van dassen; een achterover gevallen hoofdletter D.


Zandloopkevers jagen op andere insecten, en laten soms bij de holen resten van insecten die zijn gevangen en opgegeten achter.



Hierboven twee gangen gegraven door de larve van een zandloopkever. De randen van de ingang van het hol is scherp en het zand wordt door de larve wat verder gegooid van het holletje. Vaak zie je dan het zand als grotere bolletjes (ca. 2 mm) liggen, zoals hierboven op de foto. De larve jaagt vanuit het holletje en daarom liggen er in de omgeving soms resten van insecten.

Op de video hierboven is te zien hoe de larve het zand naar één zijde werpt.

Video van een jagende larve van een zandloopkever. Een graafwesp (Alysson spinosus) met een gevangen insect komt bij het holletje. Wellicht om daar dit insect met een eitje te begraven.

Naar snelmenu